Cateva sfaturi pentru o nutritie echilibrata a cainelui

Nutritie echilibrata a cainelui

 

Daca ar fi sa ne luam dupa apetitul cainilor, unii dintre ei si-ar dori sa manance cat e ziua de lunga. De aceea, stapanul trebuie sa aiba controlul asupra hranei cainelui sau, pentru a-i asigura astfel o viata cat mai sanatoasa si lunga.

Mancare facuta in casa vs bobite cumparate

Aici, iubitorii de caini se impart in 2 categorii:

Cei care ofera cateilor mancare gatita. Multe persoane prefera sa cumpere ingredientele de la supermarket si sa gateasca o oala de mancare ce tine cam o saptamana. Exemple de mancaruri: orez cu morcovi si carne de pui, oase fierte, ciorba, in principal o alaturare de carne gatita (fiarta), legume si carbohidrati. Pe langa avantajul de a-i oferi cainelui o mancare in care stii ce ai pus (fara E-uri si conservanti), am gasit cateva dezavantaje: consuma timp, multe persoane nu cumpara cea mai de calitate carne ci aleg una mai ieftina (ca doar o dau cainelui), iar uneori animalul este privat de anumiti nutrienti. La mancarea gatita, cantitatea de vitamine si minerale nu poate fi aproximata si atunci de unde stie stapanul ca i-a furnizat cainelui suficient Calciu, spre exemplu?

Cei care cumpara mancare ambalata. Bobitele nu sunt neaparat o mancare rea, atata timp cat stapanul are grija sa cumpere unele de calitate, ce ii asigura cainelui nivelul optim de vitamine si minerale. Mancarea cea mai scumpa nu este neaparat si cea mai buna, caci fiecare caine are nevoi diferite, insa speram ca stapanul are discernamantul necesar sa aleaga ce e mai bun pentru patrupedul sau. Costurile sunt cam aceleasi ca la mancarea gatita, dar eliminam timpul alocat prepararii, care este si el o resursa valoroasa.

Mancare ambalata pentru caine (bobite, conserva) si ulei de somon

Intotdeauna exista o cale de mijloc, care echilibreaza taberele: fie cainele primeste mancare gatita si un adaos de suplimente cu vitamine si minerale, fie primeste bobite si gustari de legume crude, fructe, ocazional o portie de mancare gatita in casa.

Exista niste suplimente care sunt recomandate a fi adaugate la hrana cainelui, indiferent din ce sursa vine ea:

  • uleiul de peste gras (somon) – datorita continutului de Omega 3. Uleiul de somon pentru caini contribuie la imbunatatirea multor elemente din corpul cainelui: o piele mai sanatoasa, blana mai frumoasa, mai lucioasa si care cade mai putin, reduce inflamatia articulatiilor in caz de atrita, ajuta mentinerea unei stari mentale bune a cainilor in varsta, scaderea tensiunii arteriale, imbunatatirea calitatii vietii pentru cainii bolnavi (rinichi, inima, cancer). Uleiul se gaseste in recipiente cu pompita, pentru a fi dozat usor. Acesta poate fi alternat si cu conserve de peste cu oase (sardine, macrou, somon).
  • oua – deoarece sunt pline de proteine si minerale. Ele pot fi consumate crude, sau gatite, daca va este teama de salmonella.

Leave a Reply

*