Chihuahua

chihuahua

Rasa de caine Chihuahua – detalii generale

Marime: mic
Dresaj: usor
Ingrijire:  minima
Activitate: plimbare ocazionala
Nivel de energie: mediu
Protectie: da, latra
Bun in preajma copiilor: da

Rasa de caine Chihuahua – temperament
Cea mai mica rasa de caini, Chihuahua este un caine vioi, plin de afectiune si distractiv. Este un caine care adora sa primeasca si sa ofere atentie, te urmareste peste tot prin casa, si activitatea lui favorita este sa stea in poala ta in timp ce te uiti la TV. Inteligent si dornic de a-ti face pe plac, Chihuahua este un caine jucaus. Personalitatile lor pot diferi: in timp ce unii sunt extrovertiti si increzatori, altii sunt retrasi. Aceasta rasa de caine se ataseaza foarte mult de familie, si devine gelos cand simte ca nu se mai afla in centru atentiei. Cainele se intelege bine cu copii mai mari si tolereaza alte animale.
Este importanta socializarea cu cainele inca de cand este mic, pentru ca ulterior sa dezvolte un temperament echilibrat. De obicei trasaturile genetice ale parintilor determina caracteristicile puilor. Chihuahua au personalitati indraznete, curioase, insa in preajma strainilor majoritatea sunt retrasi. Cainele latra pentru a da alarma in cazul unor intrusi.
Chihuahua invata repede, dar este incapatanat uneori, si poate fi mai dificil sa il dresati sa isi faca nevoile afara.

Rasa de caine Chihuahua – aspect fizic
Inaltime: 12-20 cm, greutate: 1-2 kg.
Chihuahua este un caine dragalas si firav, un animal deosebit, cu o figura neastamparata. Are capul mic, si ochi negri si patrunzatori, cu urechi mari in raport cu capul. Blana poate fi de 2 tipuri: lunga si moale, sau scurta si deasa; culoarea blanii poate fi roscata, crem, ciocolatie,gri, alb, cafeniu, negru. Poate avea petice albe sau crem.

Rasa de caine Chihuahua – ingrijire
La rasa cu blana lunga, ingrijirea costa in periat la intervale regulate. Acestia naparlesc in functie de sezon.
La cainii cu blana scurta, este de ajuns o periere ocazionala si stergerea blanii cu o carpa umeda.
Trebuie ingrijiti si ochii, pentru a nu contracta o infectie.

Rasa de caine Chihuahua – sanatate si speranta de viata
Speranta de viata: 15-18 ani.
Sanatatea este afectata de: probleme ale inimii, traheei, dintilor, glicemie scazuta, si sensibilitate la medicamente si chimicale. Acesti caini mici au oase fragile, asa ca stapanii trebuie sa aiba grija sa nu sara de la inaltimi mari.
Atentie mare la infectiile oculare.

Rasa de caine Chihuahua – istorie si origine
Chihuahua este originar din Mexic, purtand numele statului unde a fost conceputa. Alta versiune a originilor include era Aztecilor, sau Egiptul Antic.

Leave a Reply

*